ECT, wat is het eigenlijk

Het is moeilijk uit te leggen wat ECT nu precies inhoudt. We praten er thuis over en vergelijken de behandeling eigenlijk met het resetten van een computer. Erik heeft een heel aantal jaren geleden weleens gezegd: 'Ik zou willen dat ik mijn hoofd door elkaar kon schudden, dat ik een resetknop kon vinden en opnieuw zou kunnen beginnen'. 

 

Het voorstel voor de ECT kwam van de psychiater van Erik. Ze had regelmatig contact met het UCP in Groningen (Universitair Centrum Psychiatrie). De psychiater van het UCP en onze eigen psychiater zijn tot de conclusie gekomen dat de medicijnen niet doen wat ze zouden moeten doen voor Erik. Daar komt het feit bij dat deze depressieve periode veel te lang blijft duren en dit is niet vol te houden want hoelang moet je dan doorvechten.

 

Het filmpje geeft een beeld van ECT. Er zijn heel veel verschillende meningen gevormd in de loop van de jaren. Positieve meningen maar ook negatief. Er zijn misschien bijwerkingen, dat weet je dus nooit van te voren. De bijwerkingen kunnen heel divers zijn. Natuurlijk de reactie op de algehele narcose. Erik wordt 12 keer onder algehele narcose gebracht. Als hij weer wakker wordt kan het zijn dat hij erge hoofpijn heeft van de elektrische schok die hij heeft gekregen. Het kan ook best zijn dat hij last heeft van geheugenverlies. Dit kan heel kort zijn van herinneringen over het eten van de vorige dag, of hoe een telefoon ook al precies werkt. Het kan ook zijn dat er herinneringen zullen verdwijnen en niet terugkomen maar ja, een ieder die mij kent weet dat ik daar niet zo mee bezig ben. Ik weet niet wat er precies gaat gebeuren dus maak ik me daar nog niet al te druk over. Dat zien we dan wel weer. Onze dochter zei al: 'He pap, misschien vergeet je wel dat FC Emmen veel wedstrijden heeft verloren', tja de humor houden we er ook nu in. Het kan best zijn dat Erik vrij snel verbetering voelt. Misschien wel al na 2 keer, dat willen we natuurlijk allemaal heel graag. Het kan ook veel langer duren. Er zijn veel mensen die heel veel baat hebben bij ECT en daar hopen en bidden we ook voor dat het ook voor Erik snel gaat werken. Het zou toch wat zijn dat we over een aantal weken ineens een heel andere Erik in huis hebben. Dan zouden we ons kunnen afvragen 'waarom hebben we dit niet eerder gedaan'...... Dat ga ik niet doen en ik hoop Erik ook niet, dat heeft geen enkele zin en levert ons toch niets op.  We blijven hopen op anders en beter.

 

Vanavond zwaaide ik Erik uit omdat hij nog 1 keer ging fietsen met z'n 'bikers-vrienden'. Maatjes op de fiets, ieder met een eigen verhaal. Iedereen heeft een eigen leven maar samen zitten ze op de fiets en leggen ze heel wat kilometers af. Erik had de jongens vanmiddag nog even een berichtje gestuurd met de mededeling dat dit voorlopig de laatste keer was vanwege de ECT. Reacties kwamen er natuurlijk en ook daar blijft de humor niet achterwege: 'Ik hoop dat je straks goed opgeladen bent'.... Galgenhumor misschien maar daar hou ik wel van en vooral als het uit goed hart komt.

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Mineke Sinnema (dinsdag, 09 maart 2021 22:45)

  Heftig allemaal . Maar laten we hopen en BIDDEN voor Erik dat het ECT goed werk doet .
  Wij vouwen onze handen voor Erik en ook voor jou Petra en jullie kinderen

 • #2

  Mineke (dinsdag, 09 maart 2021 22:54)

  Weer boeiend ...

 • #3

  Sandra. (woensdag, 10 maart 2021 08:04)

  Dit wordt een spannende tijd. Ook wij hopen en bidden voor Erik. Maar zeker ook voor jou, Dagmar en Martijn. Misschien is er geheugenverlies maar nu is Erik zijn hoofd zo vol dat veel dingen niet of niet goed worden opgeslagen. Dat is meer geheugenverminking. Ik hoop dat jullie snel weer fijne herinneringen met elkaar mogen maken. Toi toi toi.

 • #4

  Anneke Zuidema (woensdag, 10 maart 2021 09:30)

  Bedankt voor dit inkijkje in ECT. Een spannende weg. Een weg met hobbels, maar ook een weg naar een open horizon! Het nemen van die weg zal niet makkelijk zijn, maar jullie staan open voor de horizon. En jullie zijn een sterk team! Gesteund door lieve vrienden om op terug te vallen, als het even niet meer lukt. In gedachten reizen wij met jullie mee. Heel veel kracht gewenst voor jullie allemaal, de komende periode.

 • #5

  Greetje (woensdag, 10 maart 2021 11:33)

  Zo fijn dat je dit schrijft. Wij kijken ook maar tegen de buitenkant aan. Haha die galgenhumor, inderdaad past bij je.

 • #6

  Leny & Mahnoud (zaterdag, 27 maart 2021 11:58)

  Heel veel kracht en sterkte dat wensen wij jullie toe �.
  Wij denken aan jullie.
  Dat het allemaal maar goed mag komen... InshaAllah ❤️