· 

Druk, druk, druk

Als je de foto bekijkt, lijkt het er niet op alsof ik het druk heb op dit moment en dat klopt ook. Waar slaat die titel dan op?? Op de afgelopen lange periode die we achter de rug hebben. Het is al een hele tijd geleden dat ik jullie in mijn vorige blog liet horen hoe ik denk dat een depressie voelt. Als ik het nu weer zou beluisteren denk ik dat we op dit moment redelijk aan het eind van dit muziekstuk komen. Nog steeds de zeurende geluiden op de achtergrond maar de melodie wordt steeds duidelijker en doordat de bonkende klanken weggaan ook steeds mooier. Depressie doet zeer, heel zeer. Depressie is rauw, heel rauw. Daar komt ook nog eens bij dat je alleen door een depressie heen moet en alleen degene met een depressie kan er aan werken. Helaas lukt iedereen dat niet. Wij staan er slechts bij en kijken...... Ik kan daarom wel zeggen dat ik enorm trots ben op Erik hoe hij vecht tegen zijn demonen. Inmiddels is Erik op de helft van de 'driedaagse' in het UCP. Na zijn opname was er het advies om verder te gaan op de driedaagse zodat hij daar meer handvatten zou krijgen om zijn leven, en daarmee dat van ons, weer op de rit te krijgen. Eerst krampachtig vasthouden maar inmiddels wordt het steeds losser. Pakt hij steeds meer dingen op en kunnen we weer naar de toekomst kijken. Hoe deze eruit ziet weten we nooit maar op dit moment kan ik me weer verheugen op dingen terwijl ik de afgelopen jaren alles meer op de automatische piloot heb gedaan. In de afgelopen periode heb ik mijn Coaching praktijk aan de kant geschoven omdat er belangrijker zaken aan de orde waren. Erik viel uit en naast dat we supermensen op de werkvloer hebben die grotendeels alles overnamen, bleef er toch veel werk liggen wat Erik altijd deed en wat wel gedaan moet worden om een bedrijf te runnen. Veel tijd bleef er daarnaast niet over voor eigen dingen maar volgens mij komt die tijd er nu weer aan.

 

We hebben Corona gehad binnen ons gezin (eentje maar) en daardoor zaten we in quarantaine. We mochten niet weg. Geen visite ontvangen. Heel spijtig was het dat het oudjaar dat we gepland hadden met vrienden niet door kon gaan. Laat ik er maar geen doekjes om winden: Ik vond het verder niet zo erg. Mijn gedachte was: Ik mag niks, ik kan niks en ik hoef niks. Deze week zet ik dat nog even door. Even geen boekhouding, even geen uren, even geen mail, even geen..... vul maar in... Vanmiddag heb ik de kas leeggehaald. Verschimmelde puntpaprika's, pepertjes en snoeptomaatjes... te triest voor woorden en ondertussen wierp ik een blik op mijn laatste courgettes en pompoenen, ik hoef u vast niet te vertellen hoe die eruit zagen..... Ik heb mijn schouders opgehaald en dacht: dit jaar beter!! Aan het eind van het afgelopen seizoen had ik niet meer de energie om alles te oogsten. Tijd had ik wel maar geen energie. Alles ging in de depressie zitten als je het goed bekijkt. Vanmiddag was Erik weer een paar uur naar de winkel, zijn domein, niet de mijne, althans niet zoals het de laatste tijd is geweest. 

 

Vanmiddag had ik dus een soort van middag waarin ik allerlei dingen heb gedaan waar ik in tijden niet aan toe ben gekomen o.a. heb ik een aantal ramen gewassen (zie ik de zon tenminste weer ondergaan) en een snoeischaar uit elkaar gehaald omdat deze in het water lag te roesten. Nu wordt het ook weer tijd voor andere dingen. Dingen die ik zelf graag wil doen. Toch een keer beginnen met het schrijven van een boek?? hoe ga ik dat doen?? Nu ik meer tijd krijg is daar weer ruimte voor. Eigenlijk heel raar want alle werkzaamheden die ik heb overgenomen doe ik nog steeds maar door het herstel van Erik komt er bij mij meer tijd vrij in mijn hoofd.

 

Het blijft raar, de psyche van de mens.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Monique (donderdag, 06 januari 2022 21:34)

  Ik gun het jullie allemaal zo.
  Die rust!

 • #2

  Mineke Sinnema (donderdag, 06 januari 2022 22:24)

  Een moeilijk jaar hebben jullie gehad Petra . Maar gelukkig komen er weer lichtpuntjes. Wat heb jij het mooi verwoord . En jou schrijven leest heel plezierig dat een boek schrijven gaat jou lukken . Wij wensen jullie heel veel geluk en liefde toe .

 • #3

  Henny Schuring (zaterdag, 08 januari 2022 19:24)

  Prachtig verwoord Petra
  Wat een erg roerig jaar in alle opzichten
  Wat fijn dat het goed gaat
  Het is jullie zo gegund
  Liefs
  Ps Schrijven kan je
  Ik zeg doen!
  Ik ben benieuwd