· 

Zin in deze dag

Naarmate het beter gaat is de noodzaak om te schrijven over depressie een beetje naar de achtergrond verdwenen. Het leventje wordt weer opgepakt en met ups en heel af en toe een down gaan we de goede kant op. Het leven gaat weer normaal lijken en af en toe denk ik nog eens aan hoe intens de periode is geweest waarin Erik zo ziek was. 

 

Voordat we de tuin in gaan drinken we nog even een kop koffie. Erik zegt ineens: ik had vanmorgen direct al zin in deze dag en dat is eigenlijk vorige week begonnen. Tot die tijd zei hij altijd dat hij even op gang moest komen. Ik noem dat altijd: opstartproblemen. 'Even er doorheen bijten en dan verneem je dat het allemaal wel gaat' was mijn advies. 

 

Ik heb in Groningen natuurlijk ook wel veel geleerd en daar hoort ook bij dat ik niet altijd mee moet gaan in het gevoel wat Erik heeft. Die 'morgenmomentjes' hebben van mij dan ook niet zoveel aandacht gekregen. Zo gemakkelijk als ik er nu overheen schrijf zo was dat ene zinnetje gewoon onderdeel van een gesprek.

 

Later op mijn knieën op een (bloem)bed met her en der wilde violen, dacht ik na over wat er eigenlijk was gezegd. Had Erik nu echt gezegd dat hij zin had in een dag?? Toen pas drong tot me door dat de laatste keer dat hij dat heeft gezegd, begin 2018 is geweest. We weten allemaal dat het nu 2023 is. We zijn 5 jaar verder...... het is natuurlijk diep triest dat je niet in staat bent als partner/moeder/vader/zoon/dochter daar sneller verandering in te brengen, je kan het niet eens veranderen hoe graag je het ook wil. Daarom zeg ik het nog maar eens: depressie is ook 1 van de diepste vormen van eenzaam zijn, ook voor degene die er naast leeft (leven). 

Ik hou altijd wel van een beetje beeldspraak. Als je naar de foto kijkt dan zie je dat er nog wel een beetje werk verricht moet worden in de tuin. Een beetje plukken en het begint weer ergens op te lijken. Zo is het eigenlijk ook met het hoofd wat te vol is. Er moet eerst wat uit voordat er ruimte kan zijn voor rust. Bangheid om terug te vallen, angst voor het onbekende of het bekende. Het kan van alles zijn..... het moet eruit!

Eindelijk drong het door tijdens het plukken van onkruid in de tuin wat er gezegd was. Wat ben ik dankbaar dat we op dit punt zijn aangekomen. Rust in hoofd en in huis en zin in een nieuwe dag

 

Ik heb ook een lied toegevoegd aan deze blog. Hou je ogen en hart open. De waarheid mag gezegd worden. Blijf mensen steunen waarvan je weet dat ze met depressie te maken hebben. Het is niet even ziek zijn en weer opknappen, het is een lange weg 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Mineke Daniels (woensdag, 16 augustus 2023 21:36)

  Weer mooi geschreven ♥️
  Ik was maandag ff koffiedrinken in de hema ( kantine ) en zag hoe goed Erik er uit zag ,het ontroerde mij dat hij er zo relaxed uit zag. .
  Mooi om te zien .
  En ook mooi voor jou dat hij weer zin in de dag heeft ��

 • #2

  Mineke Sinnema (woensdag, 16 augustus 2023 21:56)

  Wat heb jij dat geweldig geschreven Petra . Alle reden voor Dankbaarheid

 • #3

  Henny (woensdag, 16 augustus 2023 22:27)

  Prachtig geschreven Petra
  Heel waar �

 • #4

  Melanie (woensdag, 16 augustus 2023 23:28)

  Mooi om te lezen